Heb je een voertuig in jouw bezit, dan is het belangrijk om te weten of én wanneer deze APK gekeurd moet worden. Is jouw voertuig APK-plichtig, dan mag je niet rijden zonder een geldige APK. Doe je dit wel, dan loop je niet alleen kans op een boete, maar krijg je daarnaast ook geen geld terug van de verzekering in het geval van een ongeluk. In dit blogartikel vertellen we je meer over de APK.
Wat is een APK
APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is een verplichte keuring in Europa die in het leven is geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu te beschermen. De APK moet worden uitgevoerd bij o.a. personenauto’s, bussen, bedrijfswagens en aanhangers. De APK is gericht op drie aandachtspunten:
- Verkeersveiligheid: Hiervoor worden onder meer de remmen, schokdempers, stuurinrichting, banden en wielophanging gecontroleerd.
- De registratie van het voertuig: De controle van het voertuigidentificatienummer, de gebruikte brandstof en de kilometerstand.
- Het milieu: Hierbij wordt er gekeken naar de uitstoot van uitlaatgassen en de aanwezigheid van onderdelen zoals een roetfilter en de katalysator.
Wanneer moet je een APK laten uitvoeren?
Wanneer je de APK keuring moet laten uitvoeren, is afhankelijk van jouw voertuig. De eerste APK keuring moet worden uitgevoerd 4 jaar na de eerste tenaamstelling. Hierna moet de volgende keuring plaatsvinden als de auto tussen de 6 en 8 jaar oud is. Daarna moet de APK jaarlijks worden uitgevoerd. Hoe vaak dat exact is, zal afhangen van jouw auto. De brandstof en het bouwjaar spelen hierin een belangrijke rol. Zo is er bijvoorbeeld een uitzondering voor auto’s die op diesel rijden en auto’s ouder dan 50 jaar hoeven helemaal geen APK keuring te ondergaan.
Waar laat ik een APK uitvoeren?
Je kan jouw auto APK laten keuren bij bedrijven die speciaal hiervoor erkend zijn door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Bedrijven die een APK check uitvoeren kun je herkennen aan het logo met de tekst ‘RDW erkend’, ‘APK lichte voertuigen’ of ‘APK zware voertuigen’.
Wat te doen met een afgekeurde auto?
Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw auto wordt afgekeurd tijdens de APK. Je ontvangt dan een keuringsrapport waarop de reparatie- en afkeurpunten zijn aangegeven. Staan er reparatie- en afkeurpunten in jouw rapport, dan moet je deze eerst laten repareren voordat de auto opnieuw voor de APK keuring in aanmerking komt. Het is absoluut niet toegestaan om rond te rijden met een APK afgekeurde auto. Naast dat het belangrijk is om jouw auto APK te laten keuren is het ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Samen zorgen we voor een veilige verkeersituatie.