oldtimer

Het berijden van een oldtimer gaat vaak gepaard met een nostalgisch gevoel. Veel mensen die deze auto’s bezitten, koesteren ze als familiestukken en voelen een sterke emotionele band met hun voertuig. Om de oldtimer te beschermen tegen risico’s zoals diefstal, schade of ongevallen, is het aanbevolen om een verzekering af te sluiten. In dit blogbericht zullen we bespreken hoe een oldtimerverzekering werkt en wat er bij komt kijken.

1. Definitie van een oldtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is een specifieke autoverzekering bedoeld voor auto’s ouder dan 20 of 25 jaar. De premie voor deze verzekering is doorgaans lager dan de premie voor een standaard autoverzekering. Dit komt doordat oldtimers vaak minder rijden dan moderne auto’s en omdat ze meer gekoesterd worden en hierdoor beter onderhouden. De verzekeraar zal wel enkele voorwaarden stellen voordat u een oldtimerverzekering kunt afsluiten. Zo moet de auto een bepaalde minimale leeftijd hebben en vaak mag de oldtimer enkel in bepaalde periodes, bijvoorbeeld enkel in de zomer, gebruikt worden. 

2. Waarop letten bij het afsluiten van een oldtimerverzekering?

Bij het afsluiten van een oldtimerverzekering is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Zo moet u zich afvragen of u enkel WA-verzekerd wilt zijn of ook een beperkt casco- of volledig casco dekking wilt. Daarnaast kan het zijn dat uw verzekeraar u verplicht om de oldtimer in een afgesloten garage te parkeren. Hierdoor kan het zijn dat uw premie hoger ligt, omdat schade of diefstal minder voor de hand liggend is. Beperkt casco vereist weer iets meer investering maar verzorgt meer zekerheid. Het is daarom belangrijk om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken op zowel prijs als dekking.

3. Schade door de oldtimer

In tegenstelling tot een standaard autoverzekering, zullen schadegevallen bij een oldtimer in veel gevallen afzonderlijk behandeld worden. Dit kan betekenen dat de verzekeraar een niet-traditionele methode zal gebruiken, bijvoorbeeld door een expert in te schakelen die volgens bepaalde richtlijnen zal beoordelen of de schade wel degelijk veroorzaakt is door de oldtimer. Bij schade vergeet niet uw verzekeraar te laten zien hoe de schade is gekomen en of de kosten binnen de dekking van uw verzekering vallen.

4. Overwegingen voor het bepalen van de premie

De premie kosten voor een oldtimerverzekering hangen af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de leeftijd van de oldtimer. Hoe ouder de auto, hoe lager de premie vaak zal zijn. Andere factoren die meespelen zijn: het geschatte jaarlijks aantal kilometers dat gereden wordt, of de auto wordt opgeslagen in een garage, de mate van dekking die u kiest en uw leeftijd en rijervaring. Het is van belang dat u samen met de verzekeraar afstemt welke risico’s u wilt dekken, hierdoor kunt u geld besparen.

Bijvoorbeeld je oldtimer verzekeren bij Univé is niet verplicht, maar het kan absoluut de moeite waard zijn om een verzekering af te sluiten voor uw dierbare oldtimer. Het is daarom aanbevolen om een goed doordachte keuze te maken en de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij op de dekking, voorwaarden en premie van uw oldtimerverzekering. Want uiteindelijk gaat het om de zekerheid van uw oldtimer, waarmee u zo lang en zorgvuldig bezig bent geweest.

Comments zijn uitgeschakeld.