De wegcondities zijn in de herfst en winter zeer verschillend ten opzichte van de zomer, daar waar in de zomer de wegen meestal droog en schoon zijn, zijn de wegen in het najaar en winter meestal nat en vuil. De kans op aquaplaning en slippen is dan ook vele malen groter. De bandenkeuze is dan zeer belangrijk voor een goed contact tussen de auto en het wegdek. En de zomerbanden hoeven daarvoor niet weg. Een tijdige bandenwissel in Gelderland zorgt dat je verantwoord en veilig rijdt op de juiste banden.

Winterband: niet alleen bij vorst

Belangrijk om te weten is dat winterbanden niet alleen erg veilig zijn op sneeuw en ijs, maar ook onder regenachtige en herfstachtige condities. Ze verminderen de kans op een slecht contact met de weg dan ook bij bijvoorbeeld modder en bladeren op de weg. Winterbanden zijn gemaakt om losse delen als water, modder, sneeuw en ijs van zich af te slaan, te lossen. Daardoor loopt het profiel van de band niet vol en blijft de band grip houden op het wegdek.

Verschil zomer- en winterbanden

Een ander verschil tussen de winterband en zomerband is dat er silica aan de winterband is toegevoegd. Daardoor ontstaat er een thermo-elastische rubbersamenstelling die zeer gunstig is voor banden bij temperaturen van + 7°C en lager. De zomerband wordt onder de 7°C steeds minder elastisch, dus stugger, verliest grip en is daarmee veel minder veilig. De winterband echter, blijft onder de 7°C elastisch, houdt veel langer grip, blijft daarmee meer koersvast en geeft een betere wegligging en kortere stopafstand bij remmen. Deze verschillen samen maken dat de winterband vele malen veiliger is onder de beschreven omstandigheden dan de zomerband.

Wanneer wisselen? Winterbanden zijn niet duurder

Vanaf het moment dat de winterbanden worden gemonteerd, worden de zomerbanden niet gebruikt en slijten zij niet. In het voorjaar kunnen ze dan ook gewoon weer worden gemonteerd en kun je er zo weer mee verder rijden. Conclusie: winterbanden zijn veel veiliger en zorgen voor bijna geen extra kosten.

De temperatuur is zoals uitgelegd een goede indicator. De omslag ligt rond de +7°C. Bij temperaturen lager dan +7°C zijn de prestaties van winterbanden al beter. Een mooi ezelsbruggetje om te wisselen van banden is: zomertijd=zomerbanden, wintertijd=winterbanden. Geadviseerd wordt om uit oogpunt van veiligheid de winterbanden eind oktober onder de auto te laten monteren en eind maart weer te wisselen naar zomerbanden.

Rijd niet te lang door met winterbanden

Het is niet verstandig lang door te rijden met winterbanden. Ten eerste presteren zomerbanden uiteraard beter en zijn zij veiliger onder zomerse omstandigheden. Verder zal de winterband door zijn eigenschappen sneller slijten dan de zomerband onder zomerse omstandigheden. Een banden garage in de gemeente Midden-Drenthe bijvoorbeeld kan hier ook advies in bieden.

Band/velg-combinatie

Veel mensen kiezen voor een complete set banden met velgen. Bij het wisselen wordt de complete band/velgen-combinatie omgewisseld. Er zijn een aantal voordelen om te kiezen voor een band/velgen-combinatie:

  1. Kosten- en tijdsbesparing
  2. Complete sets wisselen kost minder tijd.
  3. Opnieuw balanceren niet nodig.
  4. Minder kans op schade.

Bandentips

  • Wissel uw banden tijdig: zomertijd=zomerband, wintertijd=winterband
  • Zorg voor de juiste bandenspanning, ook van de reserveband
  • Herhaaldelijk demonteren van uw band is niet goed voor de band. Veel mensen kiezen voor een complete set banden met velgen. Bij het wisselen wordt de complete band/velgen-combinatie omgewisseld.
  • Winterbanden slijten sneller in de zomer.

Comments zijn uitgeschakeld.